H-SZ: 9.00 - 21.00

V: 8.00 - 17.00

+36-30-444-6010 - HU

+36-20-482-2677 - EN

1133 Budapest, Tutaj u. 8.

Mit javaslunk májusra az ájurvéda világából?

Május az évszakváltás határán van – az időjárás már melegszik, lassan beköszönt a nyár, ami az ájurvédikus szemlélet szerint a Kapha és Pitta doshák közti átmenet ideje. Ez azt jelenti, hogy a föld-víz (Kapha) elemek kezdenek háttérbe szorulni, és előtérbe kerül a tűz-víz (Pitta) minőség. Szóval májusban az a cél, hogy könnyítsük a testet, hűtsük a belső hőt, és megelőzzük a nyári túlhevülést.

  1. 🥗 Tisztítás, könnyedség, frissesség

  • Könnyű, főtt ételek – zöldséglevesek, mung dhal, párolt vagy wokban készült zöldségek.
  • Kerüld a nehéz, zsíros, nyálkás ételeket – tejtermékek, vörös hús, túl sok kenyér.
  • Reggeli emésztésindító ital:
  • Kezdhetjük a napot egy kesernyés itallal úgy, hogy 1 teáskanál neem port elkeverünk meleg vízben és azt isszuk meg éhgyomorra.
    Aki szereti a savanyúbb ízeket, az egy pohár meleg vizet ½ citrom levével, néhány csepp grapefruitmag kivonattal és 1 narancs levével keverje el – segít eltávolítani a tavaszi „téli lerakódásokat”.
  • Tavaszi ájurvédikus detox (pl. zabkásakúra gyümölcsök nélkül vagy kitchari kúra) mindig hasznos lehet – de ne legyen túl drasztikus! Ez nem más, mint pl. egy 3 napos monodiéta, amikor a szervezetünknek csak egyfajta ételt kell megemésztenie, tehát tehermentesítjük az emésztőrendszert. Ez mind a három dósának megfelelő étrend. A kitchari mungóbabból, rizsből, zöldségekből és ghee-ből készül. A mungóbabnak magas a fehérjetartalma és vértisztító hatása van. A rizs könnyen emészthető és jól párosítható mindenféle zöldséggel. A ghee általánosságban jót tesz a testünknek. Érdemes a neten keresni kitrireceptet, így a fűszerezéshez is kapunk ötletet.
  1. 🌞 A Pitta csillapítása – hűsítés előkészítése

  • Hűsítő ételek:
    • Uborka, koriander, menta, aloe vera, rózsavíz,
    • Édes gyümölcsök (pl. mangó, dinnye),
    • Keserű-zöld levelesek (pl. rukkola, spenót).
  • Kerüld a túl fűszeres, savas, túlzottan sós ételeket – ezek már fokozzák a Pittát.
  • Kókuszvíz vagy házi készítésű mentás limonádé: kiváló májusi hűsítők.
  1. 🧘‍♀️ Mozgás és napi rutin

  • Korán kelés (érdemes 6.00 óra előtt kelni) – ideális 5.30 körül.
  • Reggeli mozgás: könnyed jóga, séta a szabadban a nap első sugaraival töltődve, napüdvözlet végzése (Surya Namaskar).
  • Lélegezz – reggeli Pranayama (pl. Sheetali – hűsítő légzés) nyáron nagyon hasznos.
  1. 🌸 Testápolás – nyárra hangolva

  • Abhyanga hűsítő olajjal – kókuszolaj, neem olaj, vagy aloe tartalmú testolaj.
  • Használj rózsavizet arcra, nyakra – frissítő, tonizáló, Pitta-csillapító.
  • Hűsítő fürdőolajak – pl. szantálfa, levendula vagy rózsa esszenciákkal.
  1. ☀️ Lelki tuning

  • Május jó időszak a belső tüzed – szenvedélyed, kreativitásod – finomhangolására.
  • Írj naplót, tervezz inspiráló projekteket – de ne égj ki már most.
  • Foglalkozz a szívcsakra terével: rózsakvarc, rózsatea, szerető kedvesség gyakorlása (metta-meditáció).

Vipin összeállított egy ájurvédikus májusi tervet mindhárom dósa-típusra – Vata, Pitta és Kapha szerint. Ez segíthet a test egyensúlyának megtartásában ebben az átmeneti időszakban, amikor már melegszik az idő, de még változékony lehet az időjárás, és a Pitta lassan egyre dominánsabb lesz.

Általános ájurvédikus tanácsok májusra, melyek minden testtípusra érvényesek:

  • Kelés: 5:30–6:30 között
  • Reggel: langyos citromos víz + 10 perc légzőgyakorlat
  • Mozgás: 15–30 perc séta/jóga/nyújtás
  • Naponta 1x főtt, meleg étel kötelező
  • Este: digitális csend + nyugtató tea (pl. kamilla, rózsa, tulsi)

🌬️ VATA típus (levegő + éter)

Vata-k ilyenkor még érzékenyek a tavaszi szélre és változékonyságra, szóval földelés, meleg és ritmus a kulcs.

🔸 Étkezés:

  • Meleg, főtt, olajos ételek: levesek, kitchari, sült zöldségek
  • Használj ghee-t, szezámolajat, fűszerek közül: fahéj, gyömbér, kardamom
  • Kerüld: nyers, hideg ételek, túl sok saláta, koffein

🔸 Reggeli rutin:

  • Meleg szezámolajas abhyanga önamasszázs
  • Lassan indított nap – ne rohanj, tarts rituálékat

🔸 Esti lecsendesítés:

  • Meleg tej vagy növényi alternatíva (fahéjjal, kardamommal)
  • Lábmasszázs meleg szezámolajjal
  • Lefekvés: legkésőbb 22:00

🔥 PITTA típus (tűz + víz)

A Pitta-k számára a május már melegnek érződik, hajlamosak a túlhevülésre, ingerlékenységre – cél: hűtés, ellazítás, nyugalom.

🔸 Étkezés:

  • Hűsítő, keserű és édes ételek: uborka, menta, spenót, quinoa, dinnye
  • Kerüld: csípős, savas, túl sok fűszer, alkohol
  • Hűtő italok: kókuszvíz, rózsatea, friss mentás limonádé

🔸 Reggeli rutin:

  • Kókuszolajas abhyanga önmasszázs
  • Sheetali vagy Chandra Bhedana légzés
  • Rózsavízes arcpermet

🔸 Esti lecsendesítés:

  • Esti séta naplementekor
  • Rózsa- vagy levendulaolajos lábmasszázs
  • Lefekvés: 22:30–23:00 között

🌱 KAPHA típus (föld + víz)

Kapha-k ilyenkor még „téli üzemmódban” lehetnek – fásultság, lassúság, nyálka – cél: aktiválás, könnyedség, élénkítés.

🔸 Étkezés:

  • Könnyű, fűszeres, meleg ételek: mung dhal, pirított zöldségek, hüvelyesek
  • Használj: gyömbér, kurkuma, fekete bors, chili
  • Kerüld: tejtermék, cukor, kenyér, nehéz ételek

🔸 Reggeli rutin:

  • Száraz kefés masszázs vagy fűszeres olajjal abhyanga (pl. mustárolaj)
  • Mozgás: napüdvözlet, erőteljesebb jóga, futás
  • Igyál meleg vizet gyömbérrel

🔸 Esti lecsendesítés:

  • Könnyű vacsora (legkésőbb 19:00)
  • Élénkítő légzőgyakorlat (pl. Kapalabhati – csak ha nem Pitta-domináns!)
  • Lefekvés: 22:00 körül