Mit javaslunk májusra az ájurvéda világából?
Május az évszakváltás határán van – az időjárás már melegszik, lassan beköszönt a nyár, ami az ájurvédikus szemlélet szerint a Kapha és Pitta doshák közti átmenet ideje. Ez azt jelenti, hogy a föld-víz (Kapha) elemek kezdenek háttérbe szorulni, és előtérbe kerül a tűz-víz (Pitta) minőség. Szóval májusban az a cél, hogy könnyítsük a testet, hűtsük a belső hőt, és megelőzzük a nyári túlhevülést.
🥗 Tisztítás, könnyedség, frissesség
- Könnyű, főtt ételek – zöldséglevesek, mung dhal, párolt vagy wokban készült zöldségek.
- Kerüld a nehéz, zsíros, nyálkás ételeket – tejtermékek, vörös hús, túl sok kenyér.
- Reggeli emésztésindító ital:
- Kezdhetjük a napot egy kesernyés itallal úgy, hogy 1 teáskanál neem port elkeverünk meleg vízben és azt isszuk meg éhgyomorra.
Aki szereti a savanyúbb ízeket, az egy pohár meleg vizet ½ citrom levével, néhány csepp grapefruitmag kivonattal és 1 narancs levével keverje el – segít eltávolítani a tavaszi „téli lerakódásokat”. - Tavaszi ájurvédikus detox (pl. zabkásakúra gyümölcsök nélkül vagy kitchari kúra) mindig hasznos lehet – de ne legyen túl drasztikus! Ez nem más, mint pl. egy 3 napos monodiéta, amikor a szervezetünknek csak egyfajta ételt kell megemésztenie, tehát tehermentesítjük az emésztőrendszert. Ez mind a három dósának megfelelő étrend. A kitchari mungóbabból, rizsből, zöldségekből és ghee-ből készül. A mungóbabnak magas a fehérjetartalma és vértisztító hatása van. A rizs könnyen emészthető és jól párosítható mindenféle zöldséggel. A ghee általánosságban jót tesz a testünknek. Érdemes a neten keresni kitrireceptet, így a fűszerezéshez is kapunk ötletet.
🌞 A Pitta csillapítása – hűsítés előkészítése
- Hűsítő ételek:
- Uborka, koriander, menta, aloe vera, rózsavíz,
- Édes gyümölcsök (pl. mangó, dinnye),
- Keserű-zöld levelesek (pl. rukkola, spenót).
- Kerüld a túl fűszeres, savas, túlzottan sós ételeket – ezek már fokozzák a Pittát.
- Kókuszvíz vagy házi készítésű mentás limonádé: kiváló májusi hűsítők.
🧘♀️ Mozgás és napi rutin
- Korán kelés (érdemes 6.00 óra előtt kelni) – ideális 5.30 körül.
- Reggeli mozgás: könnyed jóga, séta a szabadban a nap első sugaraival töltődve, napüdvözlet végzése (Surya Namaskar).
- Lélegezz – reggeli Pranayama (pl. Sheetali – hűsítő légzés) nyáron nagyon hasznos.
🌸 Testápolás – nyárra hangolva
- Abhyanga hűsítő olajjal – kókuszolaj, neem olaj, vagy aloe tartalmú testolaj.
- Használj rózsavizet arcra, nyakra – frissítő, tonizáló, Pitta-csillapító.
- Hűsítő fürdőolajak – pl. szantálfa, levendula vagy rózsa esszenciákkal.
☀️ Lelki tuning
- Május jó időszak a belső tüzed – szenvedélyed, kreativitásod – finomhangolására.
- Írj naplót, tervezz inspiráló projekteket – de ne égj ki már most.
- Foglalkozz a szívcsakra terével: rózsakvarc, rózsatea, szerető kedvesség gyakorlása (metta-meditáció).
Vipin összeállított egy ájurvédikus májusi tervet mindhárom dósa-típusra – Vata, Pitta és Kapha szerint. Ez segíthet a test egyensúlyának megtartásában ebben az átmeneti időszakban, amikor már melegszik az idő, de még változékony lehet az időjárás, és a Pitta lassan egyre dominánsabb lesz.
Általános ájurvédikus tanácsok májusra, melyek minden testtípusra érvényesek:
- Kelés: 5:30–6:30 között
- Reggel: langyos citromos víz + 10 perc légzőgyakorlat
- Mozgás: 15–30 perc séta/jóga/nyújtás
- Naponta 1x főtt, meleg étel kötelező
- Este: digitális csend + nyugtató tea (pl. kamilla, rózsa, tulsi)
🌬️ VATA típus (levegő + éter)
Vata-k ilyenkor még érzékenyek a tavaszi szélre és változékonyságra, szóval földelés, meleg és ritmus a kulcs.
🔸 Étkezés:
- Meleg, főtt, olajos ételek: levesek, kitchari, sült zöldségek
- Használj ghee-t, szezámolajat, fűszerek közül: fahéj, gyömbér, kardamom
- Kerüld: nyers, hideg ételek, túl sok saláta, koffein
🔸 Reggeli rutin:
- Meleg szezámolajas abhyanga önamasszázs
- Lassan indított nap – ne rohanj, tarts rituálékat
🔸 Esti lecsendesítés:
- Meleg tej vagy növényi alternatíva (fahéjjal, kardamommal)
- Lábmasszázs meleg szezámolajjal
- Lefekvés: legkésőbb 22:00
🔥 PITTA típus (tűz + víz)
A Pitta-k számára a május már melegnek érződik, hajlamosak a túlhevülésre, ingerlékenységre – cél: hűtés, ellazítás, nyugalom.
🔸 Étkezés:
- Hűsítő, keserű és édes ételek: uborka, menta, spenót, quinoa, dinnye
- Kerüld: csípős, savas, túl sok fűszer, alkohol
- Hűtő italok: kókuszvíz, rózsatea, friss mentás limonádé
🔸 Reggeli rutin:
- Kókuszolajas abhyanga önmasszázs
- Sheetali vagy Chandra Bhedana légzés
- Rózsavízes arcpermet
🔸 Esti lecsendesítés:
- Esti séta naplementekor
- Rózsa- vagy levendulaolajos lábmasszázs
- Lefekvés: 22:30–23:00 között
🌱 KAPHA típus (föld + víz)
Kapha-k ilyenkor még „téli üzemmódban” lehetnek – fásultság, lassúság, nyálka – cél: aktiválás, könnyedség, élénkítés.
🔸 Étkezés:
- Könnyű, fűszeres, meleg ételek: mung dhal, pirított zöldségek, hüvelyesek
- Használj: gyömbér, kurkuma, fekete bors, chili
- Kerüld: tejtermék, cukor, kenyér, nehéz ételek
🔸 Reggeli rutin:
- Száraz kefés masszázs vagy fűszeres olajjal abhyanga (pl. mustárolaj)
- Mozgás: napüdvözlet, erőteljesebb jóga, futás
- Igyál meleg vizet gyömbérrel
🔸 Esti lecsendesítés:
- Könnyű vacsora (legkésőbb 19:00)
- Élénkítő légzőgyakorlat (pl. Kapalabhati – csak ha nem Pitta-domináns!)
- Lefekvés: 22:00 körül